Slavnost sklizně
Projekt pěstování Tří sester byl v rámci zahradního projektu školy, kdy proběhla výrazná rekonstrukce prakticky všech venkovních prostor, jedním z nejmenších z dílčích projektů. Oprávněně však budil velký zájem, zejména u dětí. A nebyly to toliko děti ze základní školy, ale i děti z Lesní mateřské školy, které se i přímo podílely na jeho průběhu. Začali jsme na zelené louce, místo pro záhon bylo vybráno intuitivně, dbali jsme jen na to, aby záhon nebyl úplně na očích a neomezoval zbytečně dění na dětských hřištích. Samotné vybudování záhonu znamenalo vymezit záhon, vytrhat drny a vyplít plevel. To se nám podařilo za dvě odpoledne. Ruku k dílu přiložila děvčata z Jelení stezky, která si projekt vzala za svůj a vložila do něj neskutečné množství energie.S jarem přišla doba setí. Seli jsme odrůdy: kukuřice Oneida white (původní irokézská odrůda kukuřice), fazole Skunk (osobně vyzkoušená pnoucí odrůda, vhodná pro pěstování v symbióze Tří sester) a dýně Hokkaido. Dýně jsme vybrali čistě pro jejich chuť, původní ostnolisté dýně jsme nebyli nuceni použít, protože okus zvěří v areálu školy nehrozil. Hokkaido má i dostatečně velký list pro zakrytí záhonu, a tak byla funkce zadržování vlhkosti zajištěna.Obřad setí byl proveden tradičním způsobem, obětovali jsme tabák a modlitbu pro zdárný průběh, poděkovali za dar života a popřáli všem Sestrám dobré zdraví a kondici. Jako první šla do půdy Oneida, nejvyšší ze sester. Kukuřice se obvykle zasévá, když nakvétají třešně, což je bioukazatel, který máme na zahradě školy přímo na očích. Bohužel silné přízemní mrazíky, které přišly pár týdnů po osevu, nám kukuřici spálily a my byli nuceni dosévat znovu. Souběžně s dosevem kukuřice jsme již osévali zbylé dvě Sestry, fazole a dýně.Záhon prosperoval díky dostatečné péči dětí jak ze základní, tak i mateřské školy. Rostliny se měly čile k světu a políčko bujelo zelení. S přicházejícím létem ale bylo zřejmé, že kukuřici se až tolik nedaří. Přestože jsme ji měli zasazenou na kopečcích, abychom jí ochránili před přílišnou vlhkostí, léto bylo spíše deštivé a méně slunečné, než by mladá Oneida potřebovala. Skluz ve výsevu se ukázal jako limitující. Fazolím jsme pomohli dřevěnými opěrami, ale bylo zřejmé, že kukuřice už ztrátu dožene jen stěží. V průběhu prázdnin děti z LMŠ rostliny navštěvovaly a povídaly si s nimi. Je velmi důležité s rostlinami hovořit. I přesto, že kukuřice nedozrála, fazolí se urodilo dost a dýně taktéž. Nechali jsme plody dozrát po maximální možnou dobu. Obřad sklizně jsme letos kvůli menší úrodě a neúspěchu s kukuřicí zrušili. Fazole jsme si nechali na příští rok pro osev a připravili hostinu hlavně z dýní. Polévka chutnala jak nám, tak i hostům. Příští rok chceme v pěstování Tří sester pokračovat. Z chyb se poučíme a provedeme některé progresivní změny. Do záhonu v zimě zaoráme koňský hnůj, abychom zvýšili jeho úrodnost. Jakmile nám vykouknou kukuřice, přikryjeme je sklenicemi, abychom je ochránili před mrazem. Ošetříme i plot, aby nám plazivé rostliny neexpandovali k sousedům. Chyby jsou kámoši, ukazují nám cestu. I když se vše nepovedlo jak by mohlo, za svoji snahu jsme byli odměněni, dětem chutnalo, a tak na žádost Vildy i dalších dětí připojuji recepty na polévku i placky. Děkuji všem, kdo se na projektu podíleli. Speciálně dětem z LMŠ a děvčatům z Jelení stezky. Děkuji všem, kdo nás podpořili i svojí účastí na hostině a ocenili tak naši snahu. Příští rok ukáže, jak moc jsme se propojili s duchem rostlin a pochopili znamení, které nám Stvořitel seslal. Těšíme se, že se setkáme na Obřadu sklizně a následně na hostině, která bude o to bohatší.Placky.Smíchej mouku s vodou tak, abys vytvořil těsto pevné konzistence. Máš-li uhnětenou kouli požadované velikosti, potři jí olejem, aby se nelepila. Těsto můžeš trochu osolit, přidat do něj bylinky nebo koření podle libosti. Dosáhneš tak různých chutí. Těsto nech chvíli odpočinout a rozpal trochu sádla na pánvi. V rukou uhněteš placky velikosti Tobě libé a opečeš do zlatova. Rozpálený tuk pálí, dávej pozor když vkládáš placky na pánev.Polévka.V dostatečně velkém hrnci svař osolenou vodu. Dej jí tolik, aby Ti hrnec po přidání zeleniny nepřetekl. Pokud se tak stane, nevadí, oheň si s vodou poradí. Když se voda vaří, přidáš očištěnou a nakrájenou dýni. Do vroucí vody se dává, aby se nevařila příliš dlouho a neztratila chuť. Vaříš do měkka. Dýni pak rozmixuješ a vytvoříš tak krémovou konzistenci. Na rozpálené pánvi usmažíš na sádle na kolečka nakrájenou mrkev a nakrájené zelí. Posypej je kmínem, aby pěkně rozpraskal. Druh kmínu je libovolný, my jsme měli římský, ale i obyčejný, nebo černý (černucha) udělají výbornou chuť. Jakmile je zelenina osmažená, přidej jí do hrnce s dýňovým krémem. Pokud je potřeba, dořeď polévku vodou a přidej čerstvé zelené lístky. My jsme dali koriandr, ale může být i libeček, nebo petržel. Chvilku společně povař. Na závěr dosol a dopepři podle chuti a polévka je hotová.Dobrou chuť!
